Årets gang

Årets gang på vinmarken

Januar og februar

Markerne ligger i dvale og vinen står med de nøgne ranker fra sidste år. En vinter med hård vind og frost kan godt beskadige knopperne, men generelt overlever et tilstrækkeligt antal – selv en hård dansk vinter.

Marts

En stor del af marts går med vinterbeskæring. De nye produktionsskud udvælges og alt det overflødige klippes af – en drastisk reduktion af vinens grenvækst fra den forrige sommer.

April

Nu skal alle trådene i espaljeerne strammes op og de beskårne vinranker hæftes fast og gøres klar til vækstsæsonen. Sidst i april er plantetid.

Maj

Knopperne bryder og vi får resultatet af vinterens skader. Ofte er der for mange knopper og allerede sidst i maj begynder den udtynding af skud, som skal sikre at der ikke kommer overproduktion på hver enkelt vinstok.
Markerne bliver nu kultiveret og ukrudt holdes væk med harver og fræsere de næste 3 måneder frem. Den sorte kultiverede jordbund akkumulerer solvarme til gavn for vinstokkens produktion af sukkerstof – som bl.a. er temperaturafhængig.

Juni

Vinen vokser for alvor og alle de nye skud skal ledes op imellem trådene. Vinrækken formes som en hæk, hvor bladene kan sidde velordnede og fange lyset på den bedste måde. Derved optimeres fotosyntesen som jo netop er den proces i bladene der frembringer sukkerstoffet.
Blomsterstandene udvikler sig i løbet af juni og er normalt klar til at blomstre sidst i juni. Under blomstringen sker bestøvningen ved vindens hjælp og det kræver tørvejr.

Juli

Nu har hækkene opnået deres fulde højde – vi har de blade der er nødvendige til produktionen – og vi klipper toppen af. Nu skal hækkene trimmes og tyndes ud regelmæssigt sommeren igennem for at holde den rette balance mellem gren/blad vækst og frugtmængde. Derved får vi den bedste frugt og den sundeste plante, hvad angår svampesygdomme.

August

Druerne for alvor begyndt at vokse og med den hårde beskæring af sommerskud, dirigerer vi vinens energi ned i frugten frem for ud i nye grene. Hen i august begynder de blå druer at skifte farve og modningen begynder så småt.

September

I starten af september kan man tydeligt smage sukkerindholdet i druerne – og det kan solsortene også, så vi lægger fuglenet hen over de mest udsatte marker.
Druerne er nu beskyttet mod fugle og hagl, så nu fjerner vi de blade som indtil nu har skærmet klaserne. Derved skaber vi luftcirkulation, så druerne kan holde sig tørre og sunde, og dels kan solens stråler ramme druerne, hvilket forøger deres indhold af aromastoffer.

Oktober

Vinhøsten – den største af alle begivenheder – foregår i denne måned. Druerne modner på forskellige tidspunkter og vi høster normalt i 4-5 omgange. Det er altid spændende om årets bestræbelser giver de forventede resultater og ikke mindst, om høstvejret vil være med os.

November december

Nu er druerne i hus, alle processer er godt i vej og der falder lidt ro på igen. Nu er tiden til at reflektere på årets begivenheder og glæde sig over de resultater der er nået.