Temperatur ved servering af vin

Temperaturer ved servering af vin

Det er ikke nemt at servere vin ved korrekte temperaturer, hvis ikke man kan sin ”vinkemi”. Den rette temperatur kan nemlig være alt fra 5°C til 18°C, afhængigt af vinen, der skal drikkes:

En iskold Cabernet eller en lunken Riesling, er f.eks. ikke nogen nydelse at drikke, og det er der flere gode grunde til: Vores lugtesans (og derved størstedelen af vores smagssans) er kun følsom over for dampe. Fordelen ved at servere rødvinen ved eks. 16°C er, at dens aromastoffer ved denne temperatur begynder at fordampe. Når det sker, kommer vinens dufte og aromaer frem – og det give den bedre smagsoplevelse. Rødvin har nemlig en større molekylevægt og derfor afgiver rødvin mindre duft end hvidvin.

Tanninindholdet har også noget at sige: Tanninerne er nemlig meget mere påtrængende ved lavere temperaturer – så hvis man drikker en ung vin med et stort indhold af tanniner (eks. Cabernet), vil den være blødere og vinen mere moden. Hvis man derimod tager en Pinot Noir fra Bourgogne, er traditionen at servere vinen noget køligere end f.eks. en rød Bordeaux. Årsagen til dette er, at Pinot Noir skal have en lavere temperatur, da dens tanninindhold er betydeligt mindre og den dermed har en mere naturlig aroma. I Bourgogne bliver Pinot Noir’en mange gange serveret ved kældertemperaturer omkring 12˚C-14˚C.

Tanninindhold, aromastoffer o.lign. er for mange en hel videnskab. Der findes dog “tommelfingerregler”, du kan læne dig op ad, indtil fagtermerne er på plads – Herunder er vores generelle anbefalinger til temperaturer ved servering af rødvin, hvidvin og mousserende vine. Med dem, går du aldrig helt galt i byen.

Serveringstemperatur for rødvin (afkølet)

Den mest udbredte misforståelse inden for temperering af vin er, at rødvin bør serveres ved stuetemperatur. Rigtig mange danskere tager vinen frem adskillige timer før den skal serveres for at lade den indtage stuetemperatur. Det er en skam – og både du og dine gæster går glip af en del af smagsoplevelsen, hvis du begår denne fejl.

Har du ikke en kælder eller et vinkøleskab, bør du køle din vin ned i dit almindelige køleskab, inden vinen skal drikkes – og tage den ud i god nok tid til at den, ved stuetemperatur, langsomt kan varmes op til de anbefalede 14°C -16°C.

Serveringstemperatur for hvidvin (kølig)

Hvidvin bør serveres kølig – men også hér er det som om, at nogle synes at have misforstået, hvor koldt dette egentlig er. Serverer du din hvidvin for kold, går store dele af smagen nemlig også tabt.

Har du ikke en kælder eller et vinkøleskab, kan du lægge hvidvinen i køleskabet eller fryseren op til servering. Ligesom med rødvinen, bør du tage den ud i god nok tid til at den, ved stuetemperatur, kan varmes op og ramme cirka 10°C -12°C på serveringstidspunktet.

Serveringstemperatur for mousserende vine (kold)

Mousserende vine bør nydes kolde. Gerne ved 6°C-10°C. Ved de kolde temperaturer holdes boblerne små og fine, modsat ved servering under varmere temperaturer, hvor du risikerer at vinen skummer op. Efter åbning af flasken bør den fortsat holdes på køl, indtil sidste glas af flasken er hældt op.

Skulle det ske, at du får åbnet en flaske, som er for varm kort før servering, køles den bedst og hurtigst ned til rette temperaturer vha. en vinkøler med is og vand omkring flasken. Har du tid nok, er det dog at foretrække, hvis du kan stille vinen under køligere forhold (på terrassen, altanen el.lign.) og langsomt lade den køle ned, imens den får lov at stå og ilte.

Opsummering

Vinens serveringstemperatur har stor indflydelse på smagsoplevelsen.

Anbefalede serveringstemperaturer: Rødvin: 14˚C-16˚C, Hvidvin: 10˚C-12˚C, Mousserende vine: 8˚C-10˚C.

Servér aldrig vin, som er væsentligt over de anbefalede temperaturer.

Serveringstemperatur

Kilde: Conchaytoro.com

Bemærk: Denne guide er lavet ud fra vores generelle retningslinjer for temperaturer ved opbevaring og servering af vin. Guiden er kun vejledende, og vi fraskriver os ethvert ansvar for tab eller skade, som kan forekomme efter brug af disse retningslinjer.